Superpotraviny

Vložte svoj text

Superpotraviny

Sú potraviny a superpotraviny. Ich výnimočné zloženie má mimoriadne prospešné účinky na naše zdravie. Sú plné vitamínov, minerálnych látok, podporujú správne fungovanie orgánov, tráviaceho systému a ešte vás aj nabijú energiou. Všetky vymenované antioxidanty pôsobia preventívne voči starnutiu, podporujú imunitný systém, liečia zápal, majú alkalizujúci účinok (patria medzi silne zásadité potraviny, ktoré vyrovnávajú pH) a chránia pred vznikom rakoviny. Zaraďujeme k nim:

Chlorella

Chlorellaje zelená sladkovodná jednobunková riasa s vysokým obsahom chlorofylu, bielkovín, minerálnych látok a ďalších živín. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť, má antioxidačné účinky, podporuje správnu funkciu tráviacej sústavy a pečene. Chráni pred vznikom rakoviny a rovnako podporuje jej liečbu.

Spirulina

Spirulina je zelená sladkovodná riasa s vysokým obsahom chlorofylu, bielkovín, vitamínov a minerálov. Dokáže regulovať hladinu cukru v krvi, krvný tlak a cholesterol. Zmierňuje zápalové, má antioxidačné vlastnosti a chráni pred ochoreniami srdca, pečene a obličiek. Okrem toho podporuje imunitný systém, znižuje sprievodné javy alergií, zlepšuje trávenie a podporuje mozgovú funkciu. Podobne ako chlorella má pre svoje antioxidačné účinky významné uplatnenie v prevencii a liečbe nádorových ochorení.

Zelený jačmeň

Zelený jačmeň má výrazný alkalizujúce efekt v ľudskom tele (výrazne zásaditá potravina). Navyše je dôležitým antioxidantom, čo má za následok spomaľovanie starnutia buniek v organizme. Je účinný v liečbe akútneho a chronického zápalu, prevencii a liečbe rakoviny, liečbe kožných ochorení, tráviacich ťažkostí (pálenie záhy, žalúdočný reflux, zápal žalúdka, črevné ťažkosti) i ochorení pohybového aparátu. Podporuje činnosť štítnej žľazy, pomáha spaľovať tuky a má významné detoxikačné účinky .

Flavonoidy

Flavonoidy sú jedny z najsilnejších antioxidantov. Nachádzajú sa predovšetkým v tmavom ovocí - čučoriedkach, černiciach, ríbezliach, acai, ale i červenom víne, koreninách, zelenom čaji, káve, cesnaku a cibuli, póre, kapuste, zelere, petržlene, citrusoch (červený grep, pomaranče, citróny), jablkovej šupke, strukovinách, orechoch, semenách. Flavonoidy chránia telo pred vznikom ochorenia, sú účinné v liečbe a prevencii akútneho i chronického zápalu i ako prevencia a liečba rakoviny.

Kurkuma

Kurkuma je žlté korenie s mnohými liečivými vlastnosťami. Účinnou látkou v kurkume je kurkumín, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové účinky. Je účinný pri liečbe a prevencii civilizačných ochorení, ako rakoviny, srdcových ochorení a cukrovky. Pomáha tiež pri hojení rán a znižovaní bolesti. Jednou z nevýhod použitia kurkumínu v medicíne je, že sa ľahko neabsorbuje v tele. Jeho absorpciu je však možné zvýšiť jeho spárovaním s tukmi alebo iným korením, napríklad čiernym korením.

Zázvor

Zázvor má mnohé liečivé účinky. Obsahuje antioxidanty, ako je napríklad gingerol. Má protizápalový účinok, pomáha pri liečbe pri akútnych a chronických zápalov. Je účinný v liečbe prechladnutia a bolesti hrdla. Ďalej je účinný v liečbe nevoľnosti a znižovaní bolesti. Okrem toho znižuje riziko chronických ochorení, ako srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, demencie a rakoviny.

Cesnak

Cesnak je dobrým zdrojom mangánu, vitamínu C, vitamínu B6, selénu a vlákniny. Je obľúbenou kulinárskou ingredienciou vďaka svojej výraznej príchuti, ale po stáročia je používaný i pre svoje liečivé účinky. Je efektívny pri znižovaní cholesterolu a krvného tlaku, ako aj pri podpore imunity. Zlúčeniny obsahujúce síru v cesnaku môžu dokonca hrať úlohu pri prevencii určitých druhov rakoviny.

Zelený čaj

Zelený čaj je ľahko kofeínový nápoj so širokou škálou liečivých vlastností. Je bohatý na antioxidanty a polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú silné protizápalové účinky. Chráni pred chronickými ochoreniami vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny a podporuje udržiavanie ideálnej hmotnosti.