Kyslé a zásadité potraviny
Vložte svoj text
Kyslé a zásadité potraviny
Voda má pH rovné 7. Táto hranica sa považuje za neutrálnu - voda nie je ani zásaditá ani kyslá. Každá látka s pH vyšším ako 7 je zásaditá a každá látka s pH nižším ako 7 je kyslá. Rovnováha medzi kyselinami a zásadami v krvi musí byť stabilizovaná prostredníctvom jedla, ktoré jeme. Musíme telu dodať dostatočné množstvo draslíka, horčíka, vápnika a sodíka, pretože tieto dôležité minerály neutralizujú kyslé odpady hromadiace sa v tele konzumáciou proteínov, sacharidov a škrobu. Kyslé odpady sú obzvlášť nebezpečné kvôli ich schopnosti spôsobiť množstvo zdravotných problémov a chronických ochorení.
Prekyslenie organizmu
Prekyslenie organizmu je stav kedy v organizme prevládajú kyseliny, teda rovnováha medzi kyselinami a zásadami je narušená. Tento stav je príčinou vzniku mnohých ochorení. Prekyslenie organizmu spôsobuje akútne i chronické zápaly, poruchy imunity, autoimunitné ochorenia, tráviace ťažkosti, žalúdočný reflux, refluxnú chorobu pažeráka, žalúdočné a dvanástnikové vredy, cukrovku, ochorenia pečene a obličiek, obezitu, rakovinu i mnohé ďalšie ochorenie. Hromadenie kyselín v organizme možno považovať za akýsi spúšťač vzniku väčšiny ochorení a je dôsledkom nesprávnej stravy.
Odkyslenie organizmu
Na to, aby ste váš organizmus odkyslili a nadobudli správnu rovnováhu medzi kyselín a zásad je potrebné konzumovať zásadité potraviny. Chemické reakcie, ktoré prebiehajú v rámci metabolizmu totiž majú za následok to, že sa v tele neustále tvorí veľké množstvo kyselín, ktoré pôsobia ako spodiny metabolizmu. Na ich neutralizáciu a zachovanie homeostázy a zdravia organizmu je dôležité tieto kyseliny neutralizovať, inak môže vzniknúť ochorenie. A najlepším spôsobom na túto neutralizáciu je požívanie zásaditých potravín.
Optimálny jedálniček
Proteíny sú obsiahnuté v kyslých potravinách, preto musíme jesť aj zásadité jedlá pre neutralizovanie kyslých odpadov z konzumácie proteínov. Optimálne by ste sa mali snažiť o dosiahnutie pomeru 80 % zásady a 20 % kyseliny. To znamená, že v záujme zachovania zdravia a rovnovážneho pH budete konzumovať 80 % zásaditých jedál a 20 % kyslých jedál. Proteíny a škroby sú kyslé, ovocie a zelenina sú zásadité. Aby sme neutralizovali kyslé odpady, musíme do jedálnička zaradiť viac ovocia a zeleniny.
Zásadité potraviny
Medzi zásadité potraviny patrí predovšetkým ovocie a zelenina, najmä citrusy, šaláty, cesnak, brokolica, banány, rastlinné mlieka a ďalšie. Medzi zásadité potraviny zaraďujeme tiež oriešky a semienka, avokádo, olivy či rastlinné oleje. Všeobecne možno povedať, že medzi zásadité potraviny patria všetky potraviny ktoré označujeme ako zdravé.
Kyslé potraviny
Medzi kyslé potraviny patrí alkohol, cukor, cestoviny, sladené nápoje, sladkosti, čipsy, mäso, káva, mlieko, vajcia alebo ocot. Na to, aby sme si udržali zdravie je dôležité obmedziť príjem týchto potravín.