Antioxidanty

Vložte svoj text

Antioxidanty

Antioxidant je látka, ktorej molekuly obmedzujú aktivitu kyslíkových radikálov - znižujú pravdepodobnosť ich vzniku alebo ich odvádzajú do menej reaktívneho alebo neaktívneho stavu.

Týmto obmedzujú proces oxidácie v organizme a vznik ochorení. Antioxidanty sú dôležité predovšetkým v prevencii rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, imunitných ochorení ale i bežnej chrípky, zápalu hrdla a nádchy. Antioxidanty telo teda chránia pred celým radom ochorení.

Antioxidanty možno rozdeliť na:

1. prirodzené antioxidanty

Prirodzené antioxidanty sa nachádzajú prirodzene sa v strave, a to predovšetkým v ovocí a zelenine.

2. syntetické antioxidanty

Syntetické antioxidanty sa do tela prijímajú v neprirodzenej forme, pomocou tabliet.

Pre zdravie človeka je dôležité je pravidelne konzumovať prirodzené antioxidanty. Antioxidanty sa v prirodzenej strave (v zelenine a ovocí) sa vyskytujú v kombináciách, čím vzájomne podporujú a zosilňujú svoj účinok. Syntetické antioxidanty nemajú tak silný antioxidačný účinok.

Prirodzené antioxidanty v potrave

Vitamín A

Výbornými zdrojmi vitamínu A sú mrkva, brokolica, batáty, paradajky, kapusta, melón, broskyne a marhule.

Vitamín E

Vitamín E, vrátane tokotrienolu a tokoferolu, je rozpustný v tukoch. Vitamín E obsahujú pšenica, orech, semená, zelené listnaté zeleniny, rastlinný olej, a rybací olej.

Vitamín C

Dôležitými zdrojmi vitamínu C sú citrusové ovocie (pomaranče, citróny, grepy), zelená paprika, brokolica, zelené listnaté zeleniny, jahody, kel a paradajky.

Selén

Zdrojmi selénu sú ryby, mäkkýše, červené mäso, zrná, vajcia, slnečnicové semená, kurča, cesnak a oriešky. Zelenina môže byť takisto dobrým zdrojom, ak sa pestuje na pôde s bohatým obsahom selénu.

Karotenoidy

Karotenoidy sú žlté, oranžové, žltozelené a červené farbivá vyskytujúce sa predovšetkým v rastlinách. Nachádzajú sa v rajčinách, šípkach, mrkve, marhuliach, paprike a listovej zelenine.

Flavonoidy

Flavonoidy sú rastlinné pigmenty zodpovedné za červené, modré a purpurové sfarbenie kvetov a plodov. Bohato sú zastúpenév čučoriedkach, čiernych ríbezliach a černiciach, zelenom čaji, káve, červenom víne a tiež v obľúbenom exotickom ovocí açai.